ZORG

Biedt jouw zorgonderneming al zorg à la carte?

Geschreven door Wim van Twillert op 26-nov-2015 13:00:00

alacarte.jpg

Tegenwoordig heeft een mens veel te kiezen. Je maakt dagelijks relatief simpele keuzes,  maar soms moet je complexere besluiten nemen. Welke zorgverzekering sluit je af voor volgend jaar? Weet jij al welk basispakket het beste bij je past? Is de natura- of de restitutiepolis afdoende? Kortom, neem je alleen zorg af bij gecontracteerde zorgaanbieders? Of vind je het juist prettig om zelf een specialist te kunnen uitzoeken? En welk percentage aan zorgkosten wordt er dan vergoed door de verzekeraar? Na de keuze van zorgverzekering en het soort basispakket is er nog de hoogte van het eigen risico dat je moet bepalen. En wil je nog andere zorg buiten de basisverzekering meeverzekeren? Veel en soms lastige keuzes die we voor 31 januari 2016 moeten hebben gemaakt. Deze keuzevrijheid brengt naast het nodige uitzoekwerk ook veel voordelen met zich mee.  Een zorgverzekering op maat of met andere woorden een ‘zorgverzekering a la carte’. Je kiest zelf welke zorg  en voor welk vergoeding je je verzekert. 

Dienstverlening ‘a la carte’

Het ‘keuzemenu’ op zich is geen nieuw fenomeen. Het ‘menu a la carte’ in restaurants is immers niet meer weg te denken. Keuzemenu’s komen ook in andere vormen voor. Zo zijn er bijvoorbeeld werkgevers die hun medewerkers de mogelijkheid geven om met een deel van hun salaris secundaire arbeidsvoorwaarden kunnen ‘kopen’. Afhankelijk van je wensen, behoeften en levensfase zal het variabele deel van het salaris worden uitgegeven aan bijvoorbeeld een auto van de zaak, een opleiding, vrije dagen, een (bedrijfs-)fitness abonnement, de fiets van de zaak en zo zijn er nog meer variabelen waaruit gekozen kan worden.

Het keuzemenu wordt ook door bedrijven als nieuw businessmodel ingezet. Denk bijvoorbeeld aan het huren van bedrijfssoftware in plaats van deze aan te schaffen. Naast het gebruik van de software worden de systemen voor je geïmplementeerd en onderhouden. Ook voor deze diensten geldt dat er gekozen kan worden uit diverse menu’s. Zo is er de ‘private cloud’. Deze private serverruimte kan alleen door jouw organisatie en medewerkers gebruikt worden. Een ander voorbeeld is de ‘community cloud’. Een zelf samengestelde groep gebruikers kan de software op de server oftewel ‘cloud’ gebruiken. Een andere vorm is de ‘public cloud’. Deze cloud vorm biedt iedereen toegang alleen beheer je zelf de software of documenten die je in de cloud plaatst. Dan is er nog een combinatie van de eerder genoemde vormen, namelijk de hybrid cloud.

Toekomst van de zorg

Zelf je ziektekostenverzekering bepalen of je eigen secundaire arbeidsvoorwaarden samenstellen, door keuzevrijheid maak je optimaal gebruik van het beschikbare budget. Is jouw zorgonderneming al zover? Geef jij cliënten al de mogelijkheid om zelf te beslissen welke behandeling of welk deel ervan het meest geschikt is? Welk keuzemenu in zorg kun je cliënten bieden? De tijd van protocollen, standaard software oplossingen en ‘eten wat de pot schaft’ is voorbij. Binnenkort willen ook jouw cliënten zelf kiezen uit de zorgdiensten die het beste bij hen past. Geen slecht vooruitzicht ‘zorg a la carte’ lijkt me. Is jouw zorgonderneming er al klaar voor?

CTA Zorg

Onderwerpen: Cloud, Ontwikkelingen in de zorg, zorgondernemer

Advisie Zorgblog

Advisie richt zich op jou en alles wat jouw organisatie bezighoudt. De markt verandert voortdurend. Wij houden contact met zorgondernemers en volgen wettelijke veranderingen op de voet. Doordat we voortdurend in het veld zitten, beschikken we over een hoog kennisniveau. Deze kennis en ervaring delen we via onze zorgblogs. Dus blijf ons vooral volgen en reageer gerust op onze blogs of bekijk onze zorgbranche pagina

Meld jezelf aan voor updates: